Първото шоколадово яйце
С какво асоциирате Великден? Църква? Зайчета? Яйца? Шоколад?
Хората празнуват пролетта с яйца от хиляди години, много преди основаването на християнството като религия. Яйцата символизират новия живот и древните народи (гърци, римляни, египтяни и перси) са използвали варени яйца в пролетните чествания. Напълно естествено било празничната традиция да намери място в новата религия.
И така, яйцата и Великден вървят ръка за ръка от доста време… Но как е бил намесен шоколадът?
Всъщност, невъзможно е да се каже със сигурност кой и защо е изобретил шоколадовото яйце. Но то започва да се появява във Франция и Германия в началото на 19-ти век. И никак не било толкова неустоимо, колкото е днес, защото съдържало 50% мазнини, което го правело трудно усвоимо от организма. Производителите се заели с тежката задача да променят рецептата, за да създадат по-лека и вкусна форма на черен шоколад. През 1866г шоколадовата компания Cadbury успява да съкрати наполовина мазнините в шоколадовото яйце и през 1875г пуска първата пардида. След това е добавено млякото в рецептата за шоколадовите яйца и така се стига до най-масово разпространения шоколад днес – млечния.
По традиция, хората си подаряват шоколад – на Великден и по други поводи. Не само защото е в интересна форма с фундаментално значение. Шоколадът сам по себе си винаги е носител на положителни емоции.
В момента коментарите не са разрешени